Sidor

tisdag 3 januari 2012

Ett EU- land förlorar sin demokrati på några månader.

Idag ska jag skriva om min innersta tanke med att vara med i Folkpartiet; det handlar inte om små saker. Jag kan reta mig på flera idéer inom Folkpartiet, men i andra partier skulle jag också reta mig på andra idéer; det är ofrånkomligt; Jag representerar "Gröna Liberaler" inom vårt parti här och har åsikter om miljö, lantbruk, LAS, Kommunens roll, EU-direktiv (LOU, Jordbrukssubventioner, mm), skola, EMU, etc. som inte huvudparten av det etablerade Folkpartiet står för, åtminstone inte offentligt.

Den innersta tanken handlar om friheten.
Att friheten förblir lagstadgad. Fri handel, fri rörlighet, lika möjligheter för de som vill och kan att själva forma sitt liv oavsett vem man är och var man kommer ifrån. Vi är vana med denna frihet; det är självklart med demokrati; likhet under lagen; fri rätt att yttra sig, att gå i skola, att bli likabehandlad, och mycket av resten är upp till oss själva.

Men väldigt snabbt, på några få månader, så kan en grupp politiker göra så som man nu gjort i Ungern! Det är det som jag tänker på med det liberala ställningstagandet.

Här är artikeln, som jag utgår ifrån:

http://krugman.blogs.nytimes.com/2012/01/02/the-unconstitutional-constitution/

Man har på endast 18 månader i Ungern fullständigt lamslagit den demokratiska processen och dess institutioner och vägen mot en diktatur, vilken redan verkar helt omöjlig att komma ur med lagliga medel,  den är nu fastslagen i lagar och konstitutionsförändringar genom en skicklig juridisk taktik från det regerande partiet. Man har genom att stifta små ändringar här och där i lagen först försvagat möjligheten att stå emot de efterföljande lagförslagen, vilka ytterligare har förstärkt det regerande partiets makt att förändra i grundlagen, så att det nu efter den 1 Januari i princip är en diktatur med politisk makt över all verksamhet och alla tillgångar i landet!

Att Ungern nu är legalt bakbunden och har förlorat sin demokrati och till stora delar sin åsiktsfrihet, sin näringsfrihet och på olika sätt isolerar sig från den fria världen är något som det är mycket svårt att ändra på - hela samhället ordnas nu i enlighet med dessa nya lagar och grundlagsförändringar som säkrar den politiska makten och dess värderingar i en diktatorisk organisation av regeringspartiet.

Troligen försvinner Ungerns EU-medlemskap/samarbete och den kommande ekonomiska utvecklingen riskerar att bli en katastrof för invånarna.

Ungern var ju förut en kommunistisk diktatur, men denna nya diktatur är en högerregim.

Så, till vänster och till höger om Folkpartiet, så har vi faktiskt grogrunderna för diktaturer. Diktaturer utgår från att det är Politikerna som ska styra i enlighet med en "ideologi"; Ideologin är ofta en systematisk begränsning, som vi t.ex. har sett i "småföretagar"- partiet Centerns oförmåga att ens förstå problemet med att SAAB var på väg i putten, genom dåvarande näringslivsministern Maud Olofsson. Man är alltså enögd och övertygad inom sin vrå, men ser inte helheten och erkänner inte ens andras problem. Man är i ett "groupthink".

I långt gången enögdhet, så kan det bli som för Syriens ledare Bashar al-Assad, som helt enkelt inte kan förstå att alla hatar honom. Vi har många exempel från historien som säger oss att "Nej. Vad de än lovar, så är det bättre med frihet och demokrati och fri utveckling inom marknaden." Ta Hitler, eller Stalin...det är ju gammalt.

Miljöpartiet, Kristdemokraterna, Moderaterna, Socialdemokraterna (särskilt med Juholt!), Vänsterpartiet, och naturligtvis SD är på detta sätt Ideologiskt styrda åt olika håll så att de antingen aldrig kan bli några större aktörer, eller också att de kan bli alltför stora och styrande och då ganska snabbt utsatta för taktiska konsolideringssträvanden inom rörelsen, vilket innebär och eftersträvar ökad makt och tillväxt inom den politiska organisationen och det genererar en alltmer aktiv styrande politik, som börjar ändra lagar och till sist Grundlagen, så som nu i Ungern.

Folkpartiet är ett Liberalt parti. Liberalismen strävar aldrig efter ökad Politikermakt på bekostnad av individens grundläggande rättigheter och friheter. Liberalismen strävar efter ökad politisk makt för att säkra individens rättigheter och friheter; att ett föränderligt samhälle och förändrad kunskap ska kunna vara levande i sin utveckling. Vi tror på att marknaden, som är nära behoven, vet bättre än någon politiker vad som behövs och som behöver utvecklas, på alla nivåer, även om politiken och demokratin, media och folkrörelser är med och bestämmer, utvärderar och förbättrar, och t.om. stiftar lagar. Men i den fria marknaden, den fria skolan, den fria demokratin, utvecklas kunskap och nya tankar. Jag tror t.ex. mer på General Electrics än på Birger Schlaug, när det gäller idéer om vilket som är framtidens miljöteknik, men viktigt är att Birger får lov att tycka och tänka och påverka, att "de små människorna" får debattera och göra uppror mot General Electrics. Det är så det fria samhället fungerar.

Vilka partier som aldrig kan bli några stora aktörer och vilka som kan bli alltför stora, det kära läsare, får ni fundera på. Men ni kan göra skillnad, genom att låta dem göra sitt och själva ansluta er till folkpartiet. Ta ett steg för friheten!





2 kommentarer:

  1. Dert är en bra beskrivning varför du tror på det parti du stödjer även om inte jag tycker likadant.

    Det jag inte förstår är dock varför foklkpartiet så gärna vill ha € ? Jag kan inte förstå detta; ett parti måste väl på något sätt värna om det egna landet och man behöver ju inte ha tagit emot riksbankens nobelpris i ekonomi för att förstå att det skulle kosta hiskeliga belopp om Sverige gick med i EMU. Vi har sparat och gnetat (både under socualdemokrtisk och borgerliga regernar) och statsskulden är nu under 1/3 av BNP. Det skulle vara manna för EMU om vi då också skulle pytsa in en massa pengar. Jo, vi får inflytande sägs det men vilket inflytande när det är uppenbart att Tyskland och Frankrike bestämmer nästan allt.

    Jag hörde Karin Ohlsson debattera detta med EMU och jag blir beklämd; det finns förmodligen duktiga och smarta inom fp men att hon tillhör inte begåvningssreserven.
    När hon skulle kommentera varför 88 % är emot Euro i Sverige så svarade hon att för ett antal år sedan så var det 40 % för (vet ej exakt siffran).
    Jamen, nu har man facit och det är det som speglas. Det är som att säga efter en fotbollsmatch att 40 % trodde på vinst för Man. C men de förlorade och nu är det 0 % som tror på dem. Att då säga att "ja 40 % trodde på dem och det blir nog så igen".
    Deras EMU åsikter skymmer helt dess övriga politik; tyvärr kanske..

    SvaraRadera
  2. Det låter ju som ett konstigt resonemang. Tja häromdagen gick Kroatien tacksamt med i EMU...
    Spelplanen har ändrats i och med globaliseringen. Sverige är väldigt beroende av EU för sitt välstånd.

    Det som är nödvändigt är att det byggs upp demokratiska strukturer på mer lokal nivå för det liv vi lever i Sverige, som s.a.s. motverkar centraliseringen. Vi är inte där ännu, och därför är jag tills vidare emot EMU- medlemskap.

    SvaraRadera